Makowiec na cieście z cieciorki

Składniki

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Makowiec na cieście z cieciorki - Krok 1

Cieciorkę zmiksuj na gładką masę. Jedno jajko rozdziel na żółtko i białko, pozostałe wbij do miseczki z żółtkiem.

2.

Makowiec na cieście z cieciorki - Krok 2

Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem do białości. Następnie dodawaj po jednym jajku, nie przerywając ucierania.

3.

Makowiec na cieście z cieciorki - Krok 3

Do ubitej masy dodaj rozdrobnioną cieciorkę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Połowę migdałów zmiel na mąkę.

4.

Makowiec na cieście z cieciorki - Krok 4

Z białka ubij sztywną pianę, dodaj do masy makowej i delikatnie wymieszaj. Do ciasta dodaj zmielone migdały i proszek do pieczenia. Wymieszaj.

5.

Makowiec na cieście z cieciorki - Krok 5

Ciasto przelej do formy o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłożonej pergaminem. Na wierzchu rozsmaruj delikatnie masę makową. Całość posyp pozostałymi migdałami. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 40 minut.

Smacznego!

Makowiec na cieście z cieciorki

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.