Marokańskie burgery z soczewicy

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g bułki tarte
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-cm korzeń imbiru
  • Oliwa
  • Bułki
  • Ulubione dodatki: sos i warzywa

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Marokańskie burgery z soczewicy - Krok 1

Do pojemnika malaksera wsypujemy osączoną z zalewy soczewicę. Dodajemy jajko, posiekany imbir, czosnek, chili oraz przyprawy. Miksujemy całość na gładką masę.

2.

Marokańskie burgery z soczewicy - Krok 2

Dodajemy bułkę tartą, mieszamy i z masy formujemy 4 płaskie burgery.

3.

Marokańskie burgery z soczewicy - Krok 3

Kładziemy je na blasze, skrapiamy oliwą z dwóch stron i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.Burgery pieczemy 10 minut w 190°C, następnie odwracamy je na drugą stronę i pieczemy przez kolejnych 10 minut. Podajemy na ciepło w bułkach z ulubionym sosem i warzywami.

Smacznego!

Marokańskie burgery z soczewicy

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.