Miniburgery z kotletem z ciecierzycy i hummusem

Składniki

  • 2 puszki Cieciorki „Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-4 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 3/4 łyżeczki sody
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz

Do podania:

  • 8 minigrahamek lub innych malutkich bułeczek
  • 2 pomidory
  • 240 g hummusu
  • Duża garść roszponki lub innej zieleniny

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Miniburgery z kotletem z ciecierzycy i hummusem - Krok 1

Cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać posiekany ząbek czosnku i przyprawy. Podsmażyć przez minutę.

2.

Miniburgery z kotletem z ciecierzycy i hummusem - Krok 2

Cieciorkę odsączyć. Zmiksować pulsacyjnie na grube kawałki.

3.

Miniburgery z kotletem z ciecierzycy i hummusem - Krok 3

Cieciorkę przełożyć do miski. Dodać cebulę z czosnkiem, sezam, natkę, sodę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać tyle mąki, aby dało się formować kotlety.

4.

Miniburgery z kotletem z ciecierzycy i hummusem - Krok 4

Uformować niewielkie kotlety.

5.

Miniburgery z kotletem z ciecierzycy i hummusem - Krok 5

Na patelni rozgrzać olej. Obsmażać kotlety po 2-3 minuty z każdej strony.

6.

Miniburgery z kotletem z ciecierzycy i hummusem - Krok 6

Bułki przekroić, opiec w piekarniku lub na suchej patelni. Dolną połowę posmarować hummusem, na nim ułożyć kotlet, następnie plaster pomidora i kilka listków roszponki.

Smacznego!

Miniburgery z kotletem z ciecierzycy i hummusem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.