Naleśniki gryczane z warzywami

Najczęściej przez nas jadane naleśniki robione są z mąki pszennej, a nie gryczanej. Dziś pragnę wam przedstawić te drugie. Danie lekkie oraz pożywne, świetnie nadające się na śniadanie lub główny posiłek dla sportowców oraz osób, które prowadzą zdrowy styl życia.

Składniki

Na ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka zimnego mleka lub wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki poznańskiej

Na farsz:

Na sos:

  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie


1.

Składniki na ciasto dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty z każdej strony.


2.

Gotowe naleśniki przekładamy sałatą, mieszanką meksykańską, pokrojoną w paseczki lub plasterki marchewką oraz oliwkami i polewamy sosem czosnkowym.

Smacznego!

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Dobrowolańska
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.