Orientalna soczewica z marchewką

Składniki

  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 średnie
  • pół papryczki chili
  • 1 duża łodyga selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów, bez skóry, posiekanych (400 g)
  • ¾ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kumin)
  • ¼ łyżeczki mielonej kurkumy
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • młoda marchewka extra drobna Bonduelle
  • sól do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania
  • do podania: pieczywo

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

DSC_8015

Obraną cebulę i selera naciowego kroimy w kostkę. Chili i czosnek drobno siekamy.

2.

DSC_8017

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, selera, czosnek i chili. Smażymy przez około 3-4 minuty.

3.

DSC_8022

Dodajemy pomidory, kmin rzymski, kolendrę, kurkumę i słodką paprykę. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 5-7 minut.

4.

DSC_8025

5.

DSC_8032

Do sosu pomidorowego dokładamy soczewicę, wlewamy około ¾ szklanki wody. Patelnię przykrywamy, gotujemy przez około 8-10 minut, aż soczewica będzie miękka.

6.

DSC_8039

Do sosu dokładamy odsączone marchewki, doprawiamy sos do smaku solą. Podgrzewamy przez 2-3 minuty.

7.

DSC_8055

Soczewicę z marchewką nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką. Podajemy z dodatkiem pieczywa.

Smacznego!

DSC_8064

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.