Orzo z pieczonymi zimowymi warzywami

Składniki

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Orzo z pieczonymi zimowymi warzywami - Krok 1

Fenkuł kroimy w plastry, czosnek obieramy, a ząbki pozostawiamy w całości. Pozostałe warzywa oczyszczamy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Wykładamy na dużą blachę. Skrapiamy oliwą, sokiem z połowy cytryny, posypujemy płatkami chili, solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 20 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie i zaczną się rumienić.

2.

Orzo z pieczonymi zimowymi warzywami - Krok 2

Upieczony i miękki czosnek przekładamy do moździerza lub malaksera. Dodajemy pozostały sok z cytryny, sól, pieprz oraz niewielką ilość oliwy. Ucieramy całość na sos o gęstości lekkiego majonezu.

3.

Orzo z pieczonymi zimowymi warzywami - Krok 3

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

4.

Orzo z pieczonymi zimowymi warzywami - Krok 4

Listki szałwii smażymy na rozgrzanej oliwie. Osączamy z tłuszczu.

5.

Orzo z pieczonymi zimowymi warzywami - Krok 5

Czosnkowy sos dodajemy do makaronu i mieszamy. Następnie dodajemy przygotowane warzywa oraz osączony miks fasoli. Mieszamy delikatnie i przekładamy na półmisek. Posypujemy usmażonymi listkami szałwii i listkami fenkuła. Podajemy na ciepło.

Smacznego!

Orzo z pieczonymi zimowymi warzywami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.