Paszteciki z fasoli flażoletki i suszonych grzybów

Chcąc ulżyć sobie w przygotowaniach przedświątecznych, warto pewne dania przygotować wcześniej i na przykład zamrozić. Niektórzy nie preferują produktów mrożonych, ale ja wychodzę z założenia, że święta są dla nas a nie my dla świąt. Podejrzewam, że wielu przeciwników mrożenia niektórych potraw (podkreślam, niektórych) nie rozróżniłoby tych świeżych od wcześniej zamrożonych. Tak jest z pasztecikami. Po upieczeniu są delikatne i miękkie, a w środku wypełnione dużą ilością farszu.

Składniki

Na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 łyżki suchych drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • szczypta soli i cukru

Na farsz:

Czy wiesz, że...


Przygotowanie


1.

Grzyby moczymy w wodzie.


2.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy fasole, posiekane grzyby, przyprawy i zioła. Kiedy farsz będzie wystarczająco miękki wykładamy go na deskę i siekamy nożem. Następnie wstawiamy go do lodówki.


3.

Składniki na ciasto mieszamy do momentu uzyskania jędrnego ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1,5 godziny.


4.

Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na cienki placek i kroimy na kwadraty około 3cm x 3cm. Brzegi smarujemy delikatnie wodą, na środek wykładamy łyżeczkę farszu i zaklejamy. Odstawiamy na około 1 godzinę pod przykryciem.


5.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

Smacznego!

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Dobrowolańska
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.