Pasztet z kukurydzy i soczewicy

Po całkiem udanych próbach zrobienia pasztetu postanowiłam poszukać trochę bardziej oryginalnych zestawień smakowych z myślą o świątecznym stole. Ostatnio udało mi się kupić wyjątkowo pyszne składniki, więc kierunek kulinarnych wysiłków został szybko ustalony.

Składniki

Czy wiesz, że...


Przygotowanie


1.

Soczewicę i kukurydzę wsypujemy do garnka i podgrzewamy ok. 5 minut. Kiedy warzywa będą miękkie odsączamy je z wody, dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy.


2.

Cebulę, czosnek i marchew kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Łączymy z masą na pasztet, dodając żurawinę.


3.

Pasztet delikatnie przekładamy do formy (najlepiej wysmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą) i pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 40 minut.


4.

Gotowy pasztet dekorujemy świeżym lubczykiem i podajemy z pieczywem. Świetnie smakuje także z chrzanem i ćwikłą.

Smacznego!

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Dobrowolańska
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.