Pieczeń rzymska z jajkiem i marynowanymi pieczarkami

Składniki

  • 1 słoik Pieczarek marynowanych tradycyjnych Bonduelle 314 ml
  • 800 g mielonego mięsa z łopatki
  • 150 ml mleka
  • 4-5 ugotowanych jajek
  • 2 małe cebulki
  • 1 surowe jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej do posypania formy
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz do smaku

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Pieczeń rzymska z jajkiem i marynowanymi pieczarkami - Krok 1

Czerstwą bułkę zalać mlekiem, a gdy zmięknie dobrze odcisnąć.

2.

Pieczeń rzymska z jajkiem i marynowanymi pieczarkami - Krok 2

Cebulki pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Pietruszkę posiekać.

3.

Pieczeń rzymska z jajkiem i marynowanymi pieczarkami - Krok 3

Do mielonego mięsa dodać surowe jajko, odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, pokrojone pieczarki i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie wyrobić mięso ręką.

4.

Pieczeń rzymska z jajkiem i marynowanymi pieczarkami - Krok 4

Formę 25 cm x 23 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Połowę masy mięsnej wyłożyć do formy, a na środku ułożyć ugotowane jajka, delikatnie dociskając je do mięsa. Wyłożyć resztę mięsa na wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60 minut.

Smacznego!

Pieczeń rzymska z jajkiem i marynowanymi pieczarkami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Monika Gawrysiak
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.