Pieczona pierś kurczaka nadziewana kukurydzą z chili i mozzarellą

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy złocistej z chili 212 ml
  • 2 piersi kurczaka ze skórką (ok. 700 g)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 200 g pomidorków koktajlowych na gałązce
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 50 ml oliwy EV
  • 1 łyżka świeżego oregano
  • Sól, pieprz do smaku

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Pieczona pierś kurczaka nadziewana kukurydzą z chili i mozzarellą - Krok 1

Kukurydzę z chili osączamy z zalewy i mieszamy ze startym serem i posiekanym oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2.

Pieczona pierś kurczaka nadziewana kukurydzą z chili i mozzarellą - Krok 2

Piersi kurczaka nacinamy ostrym nożem w taki sposób, aby uzyskać kieszonki na farsz. Nacięcie powinno być głębokie, ale należy przy tym uważać, by nie przeciąć mięsa na wylot. Do powstałych kieszonek przekładamy przygotowane wcześniej nadzienie. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200ºC.

3.

Pieczona pierś kurczaka nadziewana kukurydzą z chili i mozzarellą - Krok 3

Tak przygotowane piersi kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z pomidorkami na gałązce. Skrapiamy oliwą, posypujemy posiekanym czosnkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w 200ºC przez około 25-30 minut w zależności od wielkości piersi kurczaka.

Smacznego!

Pieczona pierś kurczaka nadziewana kukurydzą z chili i mozzarellą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.