Pierogi z kapustą i cieciorką

Składniki

  • 1 puszka Cieciorki „Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 300 g gorącej wody
  • 70 g cebuli
  • 35 ml oleju
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Pierogi z kapustą i cieciorką - Krok 1

Kapustę zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem około 60 minut. Następnie odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.

2.

Pierogi z kapustą i cieciorką - Krok 2

Posiekaną, ugotowaną kapustę podsmażamy z cebulą do momentu, aż odparuje z niej cały płyn. Doprawiamy majerankiem, solą i obficie pieprzem.

3.

Pierogi z kapustą i cieciorką - Krok 3

Do podsmażonej kapusty dodajemy osączoną z zalewy cieciorkę i posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy.

4.

Pierogi z kapustą i cieciorką - Krok 4

Przygotowujemy ciasto pierogowe. Do przesianej mąki stopniowo dolewamy gorącą wodę, zarabiając ciasto. Dolewamy tyle wody, aby uzyskać miękkie, ale elastyczne ciasto. Dodajemy łyżkę oleju i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.

5.

Pierogi z kapustą i cieciorką - Krok 5

Gotowe ciasto wałkujemy cienko i wycinamy kółka szklanką lub radełkiem. Nakładamy po porcji farszu i sklejamy pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Smacznego!

Pierogi z kapustą i cieciorką

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.