Pierogi z soczewicą, grzybami i groszkiem

Składniki

  • 1 puszka Groszku tradycyjnego Bonduelle 400 ml
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 300 g gorącej wody
  • 300 g grzybów leśnych, np. borowików
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 75 g cebuli
  • 35 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Pierogi z soczewicą, grzybami i groszkiem - Krok 1

Soczewicę gotujemy z niewielką ilością oleju, liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. Powinna lekko się rozpadać. Odcedzamy i studzimy.

2.

Pierogi z soczewicą, grzybami i groszkiem - Krok 2

Cebulę i grzyby kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Całość podsmażamy na patelni.

3.

Pierogi z soczewicą, grzybami i groszkiem - Krok 3

Wystudzoną soczewicę lekko rozgniatamy widelcem. Dodajemy podsmażone grzyby i osączony z zalewy groszek. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy posiekaną natkę, mieszamy i odstawiamy.

4.

Pierogi z soczewicą, grzybami i groszkiem - Krok 4

Z mąki, gorącej wody i oleju zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawiamy je na 15 minut, by odpoczęło, a następnie cienko wałkujemy.

5.

Pierogi z soczewicą, grzybami i groszkiem - Krok 5

Lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonym wrzątku z niewielką ilością oleju.

Smacznego!

Pierogi z soczewicą, grzybami i groszkiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.