Pierogi z soczewicą

Składniki

Farsz:

Ciasto na pierogi:

  • 600 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 250 ml gorącej wody
  • Szczypta soli

Dodatkowo:

  • Tymianek
  • Różowy pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Pierogi z soczewicą - Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Do gorącej wody wkładamy masło i czekamy, aż się roztopi.

2.

Pierogi z soczewicą - Krok 2

Stopniowo wlewamy do miski z mąką, mieszamy łyżką, a gdy składniki się połączą, wyrabiamy ręką gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut.

3.

Pierogi z soczewicą - Krok 3

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchewkę trzemy na większych oczkach tarki.

4.

Pierogi z soczewicą - Krok 4

Warzywa smażymy na oleju około 7 minut, następnie dodajemy soczewicę.Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i papryką.

5.

Pierogi z soczewicą - Krok 5

Ciasto cienko wałkujemy, wycinamy kółka, na które wykładamy farsz i sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia na wierzch.

Smacznego!

Pierogi z soczewicą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Iwona Zeidler
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.