Pierożki empanadas z chorizo i czerwoną fasolą

Składniki

  • 1 puszka Fasoli czerwonej Kidney Bonduelle 425 ml
  • 1 czerwona cebula
  • 1 żółta papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka bulionu
  • 400 g gotowego ciasta francuskiego
  • 150 g kiełbasy chorizo
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • Czarny sezam
  • Kolendra
  • Pieprz
  • Sól

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Pierożki empanadas z chorizo i czerwoną fasolą - Krok 1

Kiełbasę, paprykę, chili i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni przez około 5-7 minut.

2.

Pierożki empanadas z chorizo i czerwoną fasolą - Krok 2

Zawartość patelni przekładamy do miski, dodajemy fasolę i ugotowany ryż. Mieszamy. Na tę samą patelnię wykładamy koncentrat, wlewamy bulion, sos sojowy i przyprawy (sól, pieprz, paprykę w proszku, kumin). Gotujemy około 7 minut, aż sos zgęstnieje. Sos dodajemy do miski z farszem. Mieszamy i jeśli to konieczne solimy.

3.

Pierożki empanadas z chorizo i czerwoną fasolą - Krok 3

Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i sklejamy jak pierogi.

4.

Pierożki empanadas z chorizo i czerwoną fasolą - Krok 4

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 200°C. Podajemy z listkami kolendry.

Smacznego!

Pierożki empanadas z chorizo i czerwoną fasolą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Iwona Zeidler
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.