Pierożki z kurczakiem i kukurydzą

Jedni wolą gotowane, inni smażone na patelni. Jedni w cieście tradycyjnym, inni w drożdżowym. Ile osób, tyle sposobów na idealne pierogi. Ja dzisiaj zaproponuję Wam troszkę inną wersję, bo za bazę posłuży nam ciasto francuskie. Takie pierożki sprawdzą się idealnie jako przekąska w pracy lub przystawka na przyjęciu.

Składniki

(na 4-6 porcji)

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 pierś z kurczaka (około 200 g)
  • 1 puszka Mieszanki warzywnej Mexico Bonduelle
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół czerwonej papryczki chili
  • pół żółtej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • biały lub czarny sezam

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Mięso kroimy w małą kostkę. Oczyszczoną paprykę siekamy w kostkę. Czosnek, chili bez pestek i cebulę drobno siekamy.

2.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, chili i paprykę. Smażymy przez 3-4 minuty. Dorzucamy mięso, smażymy dalej przez około 5-7 minut, aż przestanie być surowe w środku. Pod koniec doprawiamy farsz solą, pieprzem i oregano.


3.

Zawartość patelni przekładamy do miseczki, dodajemy pół puszki odsączonej mieszanki Mexico, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

4.

Każdy płat ciasta francuskiego dzielimy na 15 kwadratów. Na środku każdego kwadratu układamy łyżeczkę farszu. Zlepiamy przeciwległe brzegi, formując pierożki w kształcie trójkąta i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Roztrzepujemy jajko, przy pomocy pędzelka smarujemy nim każdego pierożka. Wierzch pierożków posypujemy sezamem.


5.

Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 15-20 minut, aż wierzch pierożków ładnie się zrumieni.

Smacznego!

Podajemy z ulubionym dipem.

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.