Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonej Zupy kremu dyniowej Bonduelle
  • 1 kg piersi indyka
  • 100 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 g masła
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g cukru
  • 50 g soli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1-2 gwiazdki anyżu
  • Natka pietruszki
  • Gałązka rozmarynu
  • Skórka z ½ cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną - Krok 1

W litrze przegotowanej wody o temperaturze pokojowej rozpuszczamy 50 g soli i 50 g cukru. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, anyż, skórkę z cytryny, ziarna pieprzu i połowę rozmarynu. Wkładamy mięso i zostawiamy na 2 godziny lub całą noc w chłodnym miejscu.

2.

Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną - Krok 2

Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 12 minut pod przykryciem. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Osączoną z wody kaszę wsypujemy do miski.

3.

Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną - Krok 3

Mrożone warzywa podsmażamy na łyżce masła przez 3 minuty z posiekanym czosnkiem i resztą rozmarynu. Lekko studzimy.

4.

Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną - Krok 4

Podsmażone warzywa mieszamy z kaszą. Dodajemy suszoną i świeżą żurawinę oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso rozcinamy horyzontalnie w taki sposób, by powstał duży prostokątny płat. Lekko rozbijamy tłuczkiem, wyrównując w ten sposób grubość mięsa na całej powierzchni.

5.

Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną - Krok 5

Farsz rozkładamy na całej powierzchni mięsa i lekko dociskamy. Zwijamy dość ściśle i związujemy bawełnianą nicią. Na patelnię wysypujemy ziarna kopru, dodajemy masło i roztapiamy. Gdy masło się spieni, usuwamy łyżką pianę i polewamy masłem roladę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 60 minut. Podczas pieczenia 2-3 razy podlewamy mięso masłem z dna blaszki. Temperatura upieczonego mięsa w środku powinna osiągnąć 76-78°C. Przed pokrojeniem odstawiamy na 15 minut.

Smacznego!

Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.