Placki z brokułów z sosem pieczarkowym z gorgonzolą

Składniki

Sos:

  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 200 g sera gorgonzola
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Placki z brokułów z sosem   pieczarkowym z gorgonzolą - Krok 1

Mrożone brokuły wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy.

2.

Placki z brokułów z sosem   pieczarkowym z gorgonzolą - Krok 2

Brokuły drobno siekamy.

3.

Placki z brokułów z sosem   pieczarkowym z gorgonzolą - Krok 3

W misce mieszamy jajka z mąką i wodą. Dodajemy sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy posiekane brokuły i ponownie mieszamy.

4.

Placki z brokułów z sosem   pieczarkowym z gorgonzolą - Krok 4

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Łyżką nakładamy porcje ciasta i formujemy placki. Smażymy z obu stron na rumiano.

5.

Placki z brokułów z sosem   pieczarkowym z gorgonzolą - Krok 5

Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy 5 minut.

6.

Placki z brokułów z sosem   pieczarkowym z gorgonzolą - Krok 6

Do pieczarek wlewamy wodę i gdy się zagotuje, dodajemy gorgonzolę. Podgrzewamy, aż ser się roztopi. Sos przyprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

Placki z brokułów z sosem   pieczarkowym z gorgonzolą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Iwona Zeidler
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.