Placuszki z kukurydzą

Na śniadanie lub na drugie śniadanie do szkoły dla dziecka można zrobić bardzo dobre i proste placuszki z kukurydzy. Jeżeli przygotuje się ich więcej, można je zamrozić i wykorzystać później, odgrzewając w dowolnym momencie. Po wyjęciu z zamrażalnika należy włożyć zamrożone placuszki do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 8 minut. To nie tylko smaczne, ale przede wszystkim pożywne danie, które można podawać w dwóch wariantach – na słodko i na słono.

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelki
  • 30g mąki pszennej (lub bezglutenowej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 mała szalotka (opcjonalnie, w wersji na słono)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Czy wiesz, że...


Przygotowanie


1.

Wkładamy do miski wszystkie składniki (oprócz oleju) i miksujemy blenderem lub mikserem przez ok. minutę.


2.

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżkę ciasta. Placuszki smażymy ok. 1,5 minuty z każdej strony.


3.

Można je podawać zarówno w wersji na słodko z miodem, dżemem lub świeżymi owocami, jak i na słono – są pyszne z jogurtem, natką pietruszki, słodką papryką.

Smacznego!

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Groszek
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.