Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem

Składniki

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 130 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 250 g mrożonego Szpinaku 1000 listków Bonduelle
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g koziej rolady

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 1

Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, oliwę i letnią wodę. Wyrabiamy krótko do połączenia składników w elastyczną kulę z ciasta.

2.

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 2

Przykrywamy je na 5 minut ściereczką.

3.

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 3

Następnie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, dzielimy na 6 części i wałkujemy na okrągłe placuszki.

4.

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 4

Podpłomyki smażymy na suchej rozgrzanej patelni po ok. 2-3 minuty z każdej strony.

5.

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 5

Cebulę i czosnek drobno siekamy, przygotowujemy również mrożony szpinak, musztardę i śmietanę.

6.

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 6

Na oliwie podsmażamy czosnek z cebulą, gdy się zarumienią dodajemy mrożony szpinak. Zmniejszamy ogień i podsmażamy 7 minut, aż się rozmrozi. Dodajemy musztardę, śmietanę, sól i pieprz, podsmażamy jeszcze 3 minuty.

7.

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 7

Podpłomyki serwujemy ze szpinakiem i plastrami koziego sera.

Smacznego!

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 8

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.