Pomidory faszerowane ryżem i soczewicą

Składniki

  • 5 dużych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czsosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka Soczewicy Gotowane Na parze Bonduelle
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 100g suchego ryżu (1/2 szklanki)
  • 100g żółtego sera

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

DSC_9254

Ryż dokładnie płuczemy na sicie, aż woda będzie przezroczysta. Umieszczamy go w garnku, zalewamy szklanką ciepłej wody, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut, aż wchłonie płyn. Ugotowany ryż spulchniamy widelcem. Studzimy.

2.

DSC_9256

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek, chili i natkę drobno siekamy.

3.

DSC_9258

Odcinamy „czapeczki” od pomidorów, przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ.

4.

DSC_9260

Cebulę, chili i czosnek podsmażamy na łyżce oleju. Do ugotowanego ryżu dodajemy odsączoną soczewicę, cebulę, czosnek, chili, natkę pietruszki, ¾ startego sera. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

5.

DSC_9264

Pomidory nadziewamy powstałym farszem.

6.

DSC_9267

Pomidory układamy w naczyniu. Wierzch posypujemy resztą drobno startego sera. Pieczemy bez przykrycia w temp. 180 stopni przez około 20-25 minut.

Smacznego!

DSC_9279

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.