Potrawka z fasoli i wędzonego boczku

Składniki

  • 150g surowego wędzonego boczku
  • 2 puszki Białej fasoli Bonduelle
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 duża lub 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów, bez skóry, posiekanych (400g)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

DSC_7927

Marchewki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Łodygę selera obieramy z włókien, kroimy w kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Od boczku odkrawamy skórę i wyrzucamy ją. Boczek kroimy na podłużne paseczki lub kostkę.

2.

DSC_7932

Nagrzewamy dużą patelnię. Na suche dno wrzucamy boczek, smażymy kilka minut, aż ładnie się zarumieni. Jeśli boczek jest chudy, na dno patelni należy dolać niewielką ilość tłuszczu.

3.

DSC_7943

Na patelnię dodajemy czosnek, cebulę, seler i marchewkę. Smażymy około 4-5 minut.

4.

DSC_7948

Dodajemy pomidory, około pół szklanki wody, roztarty na palcach majeranek oraz wędzoną paprykę. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię.

5.

DSC_7957

Pod koniec dodajemy odsączoną fasolę, doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku i chwilkę podgrzewamy.

6.

DSC_7992
Potrawkę z boczku i fasoli podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.

Smacznego!

DSC_7971

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.