Razowe tosty z pastą z cieciorki, jajkiem i zielonymi warzywami

Składniki

  • 1 puszka Cieciorki Bonduelle 212 ml (2×106 ml)
  • 30 ml oliwy EV
  • 20 g ulubionych kiełków (rzodkiewki, jarmużu itp.)
  • 4-6 liści sałaty
  • 4 kromki pieczywa razowego
  • 2 jajka
  • 1 ogórek
  • 1 zielona część dymki
  • 1 limonka
  • ½ awokado (ok. 100 g)
  • ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Razowe tosty z pastą z cieciorki, jajkiem i zielonymi warzywami - Krok 1

Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy i kroimy na plasterki.

2.

Razowe tosty z pastą z cieciorki, jajkiem i zielonymi warzywami - Krok 2

Cieciorkę przekładamy do malaksera. Dodajemy 2 łyżki oliwy, pieprz cayenne, sok i skórkę otartą z połowy limonki i miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3.

Razowe tosty z pastą z cieciorki, jajkiem i zielonymi warzywami - Krok 3

Kromki chleba opiekamy na patelni grillowej lub w tosterze.

4.

Razowe tosty z pastą z cieciorki, jajkiem i zielonymi warzywami - Krok 4

Ogórek kroimy na plastry, awokado kroimy i skrapiamy sokiem z limonki, dymkę siekamy. Przygotowujemy kiełki i liście sałaty.

5.

Razowe tosty z pastą z cieciorki, jajkiem i zielonymi warzywami - Krok 5

Na kromkach chleba rozsmarowujemy pastę z cieciorki, posypujemy dymką. Układamy kolejno ogórki, jajka, awokado, kiełki oraz sałatę i przykrywamy drugą kromką chleba. Przekładamy do pojemnika na lunch.

Smacznego!

Razowe tosty z pastą z cieciorki, jajkiem i zielonymi warzywami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.