Risotto z groszkiem i boczkiem

Składniki

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

dsc08845b

Boczek i cebulę kroimy w kostkę.

2.

dsc08855b

Wrzucamy boczek na patelnię i pozwalamy, by wytopił się tłuszcz. Cebulę dorzucamy po chwili.

3.

dsc08870b

Dodajemy łyżkę masła i wsypujemy suchy ryż. Mieszamy, aż pokryje się tłuszczem i zrobi się lekko przezroczysty na brzegach. Bulion doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gaz. Ryż zalewamy pierwszą chochlą bulionu, mieszamy, aż wchłonie cały płyn. Ponawiamy do czasu aż ryż będzie gęsty, kremowy i odpowiednio miękki, ale nie rozgotowany – warto kosztować pod koniec gotowania.

4.

dsc08889b

Wraz z ostatnią porcją bulionu dodajemy mrożony groszek. Następnie dodajemy 50 g startego parmezanu, dzięki czemu potrawa zyska aksamitną konsystencję i
intensywny smak. Przyprawić pieprzem.

Smacznego!

dsc08900b

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Magda Kucharzy
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.