Risotto z groszkiem i miętą

Składniki

  • 100 g mrożonego Groszku Zielonego Bonduelle
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 100 g ryżu arborio
  • 25 g parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka serka Philadelphia
  • Garść mięty
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Risotto z groszkiem i miętą - Krok 1

Szatkujemy cebulę i odstawiamy na bok.

2.

Risotto z groszkiem i miętą - Krok 2

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i ryż. Smażymy, aż ryż nabierze przezroczystości. W międzyczasie utrzymujemy gorący bulion w garnku obok.


3.

Zalewamy ryż winem i nastawiamy minutnik. Risotto będzie gotowe po 18 minutach. Potrawę cały czas mieszamy i kiedy wino wyparuje, dodajemy chochlę gorącego bulionu. Powtarzamy tę czynność, gdy tylko bulion wyparuje, cały czas mieszając. Gdy do końca gotowania zostały około 2 minuty, dodajemy mrożony groszek, masło, Philadelphię i starty parmezan. Mieszamy. Szatkujemy miętę i dodajemy do risotta.

4.

Po 18 minutach zdejmujemy risotto z ognia, przekładamy do miseczek. Wykańczamy jeszcze dodatkową porcją tartego parmezanu.

Smacznego!

Risotto z groszkiem i miętą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.