Rożki hawajskie z kurczakiem, ananasem i kukurydzą

Składniki

  • ½ puszki Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 m
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietanki lub mleka
  • 1-2 (15-30 ml) łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 300 g ciasta francuskiego
  • 300 g passaty
  • 250 g mięsa z piersi kurczaka
  • 200 g ananasa pokrojonego w kostkę
  • 200 g startego sera typu cheddar
  • Listki z kilku gałązek tymianku
  • Sól i pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Rożki hawajskie z kurczakiem, ananasem i kukurydzą - Krok 1

Kurczaka pokroić w małą kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dodać paprykę i połowę tymianku. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia.

2.

Rożki hawajskie z kurczakiem, ananasem i kukurydzą - Krok 2

Przygotować sos. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać passatę, posiekany ząbek czosnku i tymianek. Doprowadzić do wrzenia, gotować na niewielkiej mocy przez ok. 7 minut. Odstawić do wystudzenia.

3.

Rożki hawajskie z kurczakiem, ananasem i kukurydzą - Krok 3

Gdy mięso wystygnie, wymieszać je z kukurydzą i ananasem. Odstawić na bok.

4.

Rożki hawajskie z kurczakiem, ananasem i kukurydzą - Krok 4

Ciasto pokroić na kwadraty o boku ok. 10 cm. Środek każdego posmarować sosem, nałożyć porcję kurczaka z ananasem i kukurydzą. Następnie kwadraty posypać połową sera, złączyć przeciwległe rogi i zlepić brzegi. Rożki posmarować śmietanką i posypać pozostałym serem, lekko docisnąć. Piec w 200°C przez ok. 20 minut.

Smacznego!

Rożki hawajskie z kurczakiem, ananasem i kukurydzą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.