Ryba po grecku z kukurydzą na ostro

Składniki

  • 200 g Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 700 g filetów z dorsza (lub innej białej ryby)
  • 1 jajko
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 100 g marchewki
  • 70 g pietruszki
  • 70 g selera naciowego
  • 70 g jasnej części pora
  • 70 g czerwonej papryki
  • 50 g bułki tartej
  • 15 g mąki pszennej
  • 8 g papryczki chili
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • Sól, pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Ryba po grecku z kukurydzą na ostro - Krok 1

Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Seler, por i paprykę drobno kroimy.

2.

Ryba po grecku z kukurydzą na ostro - Krok 2

Pokrojone warzywa podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy zaczną mięknąć, dodajemy passatę pomidorową i dusimy przez około 10 minut na wolnym ogniu lub do chwili, aż będą miękkie, a nadmiar płynu odparuje. Na minutę przed końcem dodajemy chili i kukurydzę i doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy.

3.

Ryba po grecku z kukurydzą na ostro - Krok 3

Rybę oprószamy solą, pieprzem i mąką. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej.

4.

Ryba po grecku z kukurydzą na ostro - Krok 4

Opanierowane filety smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.

5.

Ryba po grecku z kukurydzą na ostro - Krok 5

Usmażoną rybę przekładamy do naczynia i przykrywamy przygotowanymi wcześniej warzywami. Odstawiamy do wystygnięcia lub podajemy od razu.

Smacznego!

Ryba po grecku z kukurydzą na ostro

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.