Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung

Składniki

  • 200 g (pół puszki) Kiełków fasoli mung Bonduelle
  • 12 płatów papieru ryżowego
  • 300 g tofu
  • 6 liści sałaty lodowej
  • Pęczek świeżej kolendry
  • 8 pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g mleczka kokosowego
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyki cukru trzcinowego
  • 1 limonka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 1

Tofu kroimy w paski.

2.

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 2

Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, dodajemy tofu i smażymy aż zbrązowieje. Dodajemy cukier i łyżkę sosu sojowego i smażymy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do ostudzenia.

3.

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 3

Cebulę obieramy ze skórki i szatkujemy. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki.

4.

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 4

Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut. Dodajemy mleczko kokosowe, łyżkę sosu sojowego, mielony imbir i smażymy kilka minut aż sos z mleczka stanie się gęstszy. Odstawiamy na bok.

5.

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 5

Płat papieru ryżowego moczymy zimną wodą z dwóch stron pod kranem i kładziemy na materiałowej szmatce. Na środku papieru układamy po kolei: kawałki sałaty lodowej, liście kolendry, 4 paski tofu, łyżkę pieczarek, kilka kiełków fasoli mung i skrapiamy sokiem z limonki.

6.

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 6

Zawijamy dolne części do góry.

7.

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 7

Następnie zwijamy sajgonki w bok, jak naleśnika.

8.

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 8

Układamy na talerzu. Podajemy na zimno, można podać z miseczką sosu sojowego.

Smacznego!

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 9

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.