Sałatka z bakłażana, ciecierzycy i granatu

Składniki

  • 1 puszka cieciorki Bonduelle 212 ml (2×106 ml)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 bakłażan
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść listków kolendry
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ łyżeczki kuminu
  • Sok z jednej limonki
  • Pestki z ½ granatu
  • Sól i pieprz według smaku

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Sałatka z bakłażana, ciecierzycy i granatu - Krok 1

Bakłażan pokroić w ćwierćplasterki, posolić i odstawić na 10 minut, aż zmięknie. Wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Cieciorkę osączyć z zalewy. Czosnek drobno posiekać. Cebulę pokroić w piórka. Pestki granatu wydobyć do miseczki.

2.

Sałatka z bakłażana, ciecierzycy i granatu - Krok 2

Bakłażan smażyć na rozgrzanej patelni przez ok. 8-10 minut.

3.

Sałatka z bakłażana, ciecierzycy i granatu - Krok 3

Na patelnię dodać czosnek, cieciorkę i kumin. Posolić, podsmażyć przez minutę.

4.

Sałatka z bakłażana, ciecierzycy i granatu - Krok 4

Sałatkę przełożyć do miski. Dodać cebulę, kolendrę i pestki granatu. Skropić sokiem z limonki. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Sałatka z bakłażana, ciecierzycy i granatu

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.