Sałatka z jajkiem i groszkiem

Uwielbiam sałatki. W każdej postaci, szczególnie kiedy za oknem leje się żar i nikomu nie chce się stać godzinami przy gorącej kuchence. A jeśli jeszcze doda się do nich jajko, fasolę, czy groszek to stają się bogatym w białko posiłkiem, który nie tylko da dużo energii, ale nawróci też każdego sałtkosceptyka, który twierdzi, że taką potrawą nie da się najeść.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 mała puszka Groszku extradrobnego Bonduelle
  • 2 ogórki konserwowe
  • 80 g marynowanej cebulki (waga po odsączeniu)
  • 80 g ser żółtego
  • pół pęczka drobnego szczypiorku
  • kilka łyżek majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Jajka zalewamy wodą, gotujemy na twardo przez około 7 minut od zagotowania wody. Następnie odcedzamy je, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na około 10 minut do wystygnięcia. Jajka obieramy ze skorupek.

2.

Jajka, ogórki i żółty ser kroimy w kostkę, szczypiorek drobno siekamy, cebulki kroimy na pół.

3.

W misce umieszczamy ser, ogórki, jajka, cebulkę, szczypiorek, odsączony groszek. Dodajemy kilka łyżek majonezu, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie mieszamy.

Smacznego!

Sałatkę z groszkiem i jajkiem podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.