Sałatka z kurczaka, kukurydzy i groszku

Dziś mam dla was szybkie oraz lekkie danie z kurczakiem w roli głównej. Kukurydza i chrupka sałata dostarczą witamin i węglowodanów, a pożywny kurczak zapewni wam energię na dłuższy czas. Biały majonezowy sos będzie świetnym dodatkiem do tego dania, a jeśli wolicie coś jeszcze lżejszego, wystarczy, że majonez zastąpicie jogurtem.

Składniki

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Na marynatę:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • ulubione przyprawy i zioła

 

Czy wiesz, że...


Przygotowanie


1.

Pierś z kurczaka kroimy w cząstki, marynujemy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli nie chcemy tyle czekać, możemy od razu zacząć smażyć.


2.

Do naczynia z kurczakiem dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Mięso smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.


3.

W misce przygotowujemy podartą sałatę oraz kukurydzę z groszkiem. Dodajemy kurczaka.


4.

Sałatkę podajemy z mocno schłodzonym sosem.

Smacznego!

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Dobrowolańska
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.