Sałatka z marchewką i fetą

Sałatka to zawsze dobry pomysł na lekką kolację. Ta, która wam dzisiaj proponuję jest szczególnie na pewno Wam posmakuje. Delikatne młode marchewki, ostra, czerwona cebula i wyczuwalna nuta miodu sprawiają, że ta potrawa – choć prosta – zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

Składniki

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 puszka Młodej marchewki ekstradrobnej Bonduelle
  • 100 g sera feta
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy z całym ziarnami gorczycy
  • 2 łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego (kumin)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżeczka masła

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Liście sałaty myjemy, osuszamy. Cebulę obieramy, siekamy w piórka. Ser kroimy w kostkę lub kruszymy w większe kawałki.

2.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy 1 łyżeczkę miodu, odsączone marchewki oraz mielony kmin rzymski. Smażymy, potrząsając zawartością patelni przez około 2-3 minuty, aż marchewki oblepią się mieszaniną miodu i kuminu.

3.

W miseczce umieszczamy oliwę, sok z cytryny, musztardę i pozostałą łyżeczkę miodu. Składniki łączymy przy pomocy łyżeczki. Dressing doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.


4.

Na dużym talerzu układamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę, dodajemy marchewkę, ser feta, cebulkę. Sałatkę polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy.

Smacznego!

Podajemy od razu po przygotowaniu.

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.