Sałatka z młodymi ziemniaczkami, szparagami i cieciorką

Pyszne, świeże, sezonowe warzywa w połączeniu z chrupiącą cieciorką i delikatnymi, młodymi ziemniaczkami to w prost niebo w gębie. Przepis pochodzi z bloga Lunchoteka, którego autorka właśnie tym przepisem wygrała I miejsce w konkursie prowadzonym przez firmę Bonduelle w serwisie Durszlak.pl – „W parze z sałatką”.

Składniki

Sałatka
  • 300 g młodych ziemniaczków
  • 1 puszka Cieciorki „Ugotowane Na parze” Bonduelle
  • 300 g bobu
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 10-12 szparagów
  • 4-5 rzodkiewek
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 garści liści sałaty (dębowej, rzymskiej lub liści szpinaku)
Sos
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie


1.

Wszystkie warzywa myjemy.


2.

Młode ziemniaczki skrobiemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kroimy na połówki lub w ćwiartki (zależnie od wielkości).


3.

Zieloną fasolkę pozbawiamy końcówek i gotujemy. Tak samo bób i szparagi (tym ostatnim odłamujemy zdrewniałe końcówki). Po ugotowaniu fasolkę, bób i szparagi przelewamy zimną wodą dla zachowania koloru. Bób obieramy, a fasolkę i szparagi kroimy na połówki lub na trzy części.


4.

Rzodkiewkę kroimy na cienkie plasterki – można to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw. Liście sałaty rwiemy na kawałki.


5.

Składniki sosu mieszamy.

6.

W misce układamy liście sałaty, a następnie bób, fasolkę, szparagi, ziemniaczki, rzodkiewkę i ciecierzycę. Posypujemy szczypiorkiem. Polewamy sosem koperkowym.

Smacznego!

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Lunchoteka
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.