Sałatka z ogórkiem, awokado i kiełkami fasoli mung

Składniki

  • 100 g roszponki
  • 2 ogórki gruntowe
  • garść świeżej kolendry
  • pół puszki (90 g) kiełków fasoli mung Bonduelle
  • 1 miękkie awokado
  • 4 łyżki sezamu
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu rybnego lub sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • tabasco (ewentualnie)

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Do miski wrzucamy roszponkę. Rwiemy kolendrę w rękach i dorzucamy do roszponki razem z odsączonymi kiełkami fasoli mung.

2.

Awokado przekrajamy na pół i za pomocą łyżeczki wydłubujemy miąższ dodając małe porcje bezpośrednio do sałatki.

3.

Ogórki kroimy w długie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Dodajemy do sałatki.

4.

Przygotowujemy dressing. W szklance mieszamy olej sezamowy, ocet ryżowy, sos rybny (lub jeśli wolimy, można użyć sosu sojowego) , brązowy cukier i ewentualnie tabasco do zaostrzenia smaku. Energicznie mieszamy, aby cukier się rozpuścił.

5.

Rozdzielamy sałatkę na dwa głębokie talerze i polewamy każdą połową dressingu. Na koniec sypiemy sezamem.

Smacznego!

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.