Sałatka z pieczonej ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini

Składniki

  • 1 puszka Cieciorki „Ugotowane na parze” 425ml
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kalafior
  • 1 cytryna
  • 1 granat
  • 3 łyżki tahini
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka zataru
  • Kilka gałązek kolendry
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Sałatka z pieczonej ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini - Krok 1

Kalafior dzielimy na różyczki. W misce mieszamy z olejem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Rozkładamy na papierze do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w 180°C. Po tym czasie dodajemy odcedzoną ciecierzycę i pieczemy przez kolejne 10 minut.

2.

Sałatka z pieczonej ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini - Krok 2

Łączymy tahini, sok z cytryny, przeciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy 2 łyżki zimnej wody i dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz.

3.

Sałatka z pieczonej ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini - Krok 3

Odrywamy listki kolendry od łodyżek. Z 1/4 granatu wydłubujemy pestki.

4.

Sałatka z pieczonej ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini - Krok 4

W misce układamy kalafior i ciecierzycę. Dodajemy kolendrę i granat. Posypujemy zatarem i polewamy dressingiem z tahini

Smacznego!

Sałatka z pieczonej ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Monika Rosa
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.