Sałatka z pieczonych buraków z soczewicą i kozim twarożkiem

Składniki

  • 1/2 puszki Soczewicy „Ugotowane na parze” 425 ml
  • 4 małe buraki
  • 100 g roladki koziego twarożku naturalnego
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • Kilka łodyżek tymianku
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Sałatka z pieczonych buraków z soczewicą i kozim twarożkiem - Krok 1

Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy buraki przez 45 minut, aż zrobią się miękkie. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika, odwijamy i odstawiamy do ostygnięcia.

2.

Sałatka z pieczonych buraków z soczewicą i kozim twarożkiem - Krok 2

Ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w plastry.

3.

Sałatka z pieczonych buraków z soczewicą i kozim twarożkiem - Krok 3

Łączymy miód, oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny, sól i pieprz.

4.

Sałatka z pieczonych buraków z soczewicą i kozim twarożkiem - Krok 4

Myjemy i osuszamy szpinak.

5.

Sałatka z pieczonych buraków z soczewicą i kozim twarożkiem - Krok 5

Na dwóch talerzach rozkładamy szpinak, plastry buraka, pokruszony ser kozi i posiekane orzechy włoskie. Dodajemy soczewicę i polewamy gotowym dressingiem. Posypujemy listeczkami tymianku.

Smacznego!

Sałatka z pieczonych buraków z soczewicą i kozim twarożkiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Monika Rosa
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.