Sałatka z soczewicą i szpinakiem

Świeże, zdrowe i nowoczesne danie dla osób, które lubią proste i efektowne potrawy. Tę sałatkę przygotujesz dosłownie w chwilę, a doznania smakowe zostaną na bardzo długo.

Składniki

  • 100 g młodego szpinaku (baby)
  • 1 puszka Soczewicy Gotowane Na parze Bonduelle
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 1 opakowanie sera mozzarella (125 g)
  • 4-5 suszonych pomidorów w oliwie
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • grzanki z bagietki do podania

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Przebrany szpinak myjemy, dokładnie osuszamy na ręczniku kuchennym.

2.

Cebulę siekamy w kosteczkę, mozzarellę rwiemy na mniejsze kawałki, czosnek drobno siekamy, odsączone z zalewy pomidory kroimy w mniejsze kawałki.

3.

W małej miseczce łączymy przy pomocy łyżeczki oliwę, sok z cytryny i posiekany czosnek. Powstały dressing doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4.

Bagietkę kroimy w skośne kromki. Opiekamy je na suchej patelni, aż lekko się zrumienią i staną chrupiące.


5.

Na talerzu układamy szpinak i odsączoną soczewicę. Posypujemy cebulką, kawałkami suszonych pomidorów i mozzarelli.

Smacznego!

Sałatkę polewamy dressingiem i podajemy z dodatkiem grzanek z bagietki.

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.