Serowe scones z kukurydzą

Składniki

  • 200 g Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 250 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 150 g sera cheddar
  • 50 g zimnego masła
  • 125 ml mleka
  • 30 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Serowe scones z kukurydzą - Krok 1

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i tymianek. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i rozcieramy je w palcach tak, aby jego drobinki wciąż były widoczne, a ciasto przypominało kruszonkę. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.

2.

Serowe scones z kukurydzą - Krok 2

Dodajemy 3/4 startego sera i całą kukurydzę, mleko i sok z cytryny. Mieszamy łopatką lub drewnianą łyżką do połączenia się składników w kleiste ciasto. Scones nie lubią długiego i energicznego wyrabiania.

3.

Serowe scones z kukurydzą - Krok 3

Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na 8 równych części.

4.

Serowe scones z kukurydzą - Krok 4

Formujemy 8 niewielkich bułeczek, smarujemy je mlekiem i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy około 10-12 minut w 180ºC na złoty kolor. Najlepiej smakują lekko ciepłe, w dniu przygotowania.

Smacznego!

Serowe scones z kukurydzą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.