Śniadaniowe muffiny z kukurydzą i tuńczykiem

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (po odcieku 125g)
  • 1 mała puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 6 łyżek oleju lub oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • kilka plastrów marynowanej papryki

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

DSC_9558

Cebulę i czosnek siekamy w kostkę. Natkę i dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno kroimy. Odsączamy paprykę z zalewy i kroimy w niedużą kostkę.

2.

DSC_9560

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.

3.

DSC_9562

W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, mleko, jajka, ketchup, olej i mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia składników.

4.

DSC_9565

Dodajemy do miski posiekaną natkę, dymkę, przesmażoną cebulkę, czosnek, paprykę, odsączonego i podzielonego na kawałki tuńczyka oraz kukurydzę. Delikatnie mieszamy.

5.

DSC_9568

Ciasto przekładamy do silikonowych foremek na babeczki na 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

DSC_9600

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.