Spring rolls z kurczakiem, kukurydzą i rzodkiewką

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 212 ml (2×106 ml)
  • 200 g piersi kurczaka
  • 100 g makaronu ryżowego nitki
  • 30 ml soku z cytryny
  • 15 ml jasnego sosu sojowego
  • 15 ml oleju sezamowego
  • 4-5 sztuk papieru ryżowego
  • 1 sałata rzymska
  • 1 cebulka dymka
  • ½ pęczka rzodkiewek
  • ⅓ łyżeczki płatków chili
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Spring rolls z kurczakiem kukurydzą i rzodkiewką - Krok 1

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 3 minuty, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

2.

Spring rolls z kurczakiem kukurydzą i rzodkiewką - Krok 2

Kurczaka skrapiamy olejem sezamowym, połową soku z cytryny, oprószamy płatkami chili, solą i pieprzem. Grillujemy na patelni grillowej z obu stron.

3.

Spring rolls z kurczakiem kukurydzą i rzodkiewką - Krok 3

Makaron ryżowy doprawiamy sosem sojowym i pozostałym sokiem z cytryny. Dymkę drobno siekamy, rzodkiewki kroimy w plasterki. Sałatę dzielimy na listki.

4.

Spring rolls z kurczakiem kukurydzą i rzodkiewką - Krok 4

W zimnej wodzie zanurzamy płaty papieru ryżowego. Gdy zmiękną, układamy na każdym po porcji sałaty, makaronu ryżowego, kukurydzy, dymki, rzodkiewki oraz kurczaka. Zawijamy ściśle i przekładamy do pojemnika na lunch.

Smacznego!

Spring rolls z kurczakiem kukurydzą i rzodkiewką

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.