Szpinakowe pancakes z borówkami i ricottą

Składniki

  • 200 g mrożonego Szpinaku w liściach Bonduelle
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g borówek
  • 125 g ricotty
  • 70 g jogurtu naturalnego
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 250 ml mleka
  • 20 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Sok z 1/2 cytryny

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Szpinakowe pancakes z borówkami i ricottą - Krok 1

Mleko mieszamy z sokiem z cytryny. W blenderze kielichowym miksujemy rozmrożony szpinak, mleko z cytryną, jajko i cukier blendujemy na gładką masę. W drugim naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

2.

Szpinakowe pancakes z borówkami i ricottą - Krok 2

Masę szpinakową przekładamy do miski, dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy łopatką. Na koniec dodajemy większą część borówek i olej. Delikatnie mieszamy.

3.

Szpinakowe pancakes z borówkami i ricottą - Krok 3

Na patelni z powłoką nieprzywieralną smażymy placki bez dodatku tłuszczu. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się dziurki, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy.

4.

Szpinakowe pancakes z borówkami i ricottą - Krok 4

W wysokim naczyniu miksujemy ricottę przez około minutę. Gdy stanie się puszysta, dodajemy jogurt i bardzo delikatnie mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać niewielką ilość cukru.

Smacznego!

Szpinakowe pancakes z borówkami i ricottą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.