Tacos z mieloną wołowiną i pikantną surówką z czerwonej kapusty z kukurydzą

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy złocistej z chili Bonduelle 212 ml
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 3-4 placki taco lub małe tortille
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 300 g czerwonej kapusty
  • 120 g czerwonej cebuli
  • 50 ml oliwy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól, pieprz do smaku

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Tacos z mieloną wołowiną i pikantną surówką z czerwonej kapusty z kukurydzą - Krok 1

Chili siekamy, cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę.

2.

Tacos z mieloną wołowiną i pikantną surówką z czerwonej kapusty z kukurydzą - Krok 2

Na łyżce oliwy rumienimy mięso z 1/2 cebuli, chili i czosnkiem. Doprawiamy kminem i cynamonem oraz solą i pieprzem do smaku.

3.

Tacos z mieloną wołowiną i pikantną surówką z czerwonej kapusty z kukurydzą - Krok 3

Drugą połowę cebuli kroimy w cienkie piórka, oprószamy solą i zalewamy sokiem z cytryny.Odstawiamy na 2-3 minuty. W tym czasie osączamy kukurydzę z zalewy i szatkujemy kapustę.

4.

Tacos z mieloną wołowiną i pikantną surówką z czerwonej kapusty z kukurydzą - Krok 4

Placki taco rumienimy na suchej patelni z obu stron. Do kapusty dodajemy zamarynowaną cebulę, kukurydzę z chili i resztę oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5.

Tacos z mieloną wołowiną i pikantną surówką z czerwonej kapusty z kukurydzą - Krok 5

Na każdym placku układamy po porcji mięsa i surówki. Podajemy.

Smacznego!

Tacos z mieloną wołowiną i pikantną surówką z czerwonej kapusty z kukurydzą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.