Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową

Składniki

  • 120 g Fasolki szparagowej zielonej całej „Już Przygotowane Na Parze” Bonduelle
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g surowych krewetek (jeżeli są mrożone trzeba je rozmrozić)
  • 100 g ananasa
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1-2 łyżki bulionu lub wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 3-cm kawałek imbiru
  • Sok i skórka z 1 limonki + dodatkowo do podania
  • Olej do smażenia
  • Bazylia tajska

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową - Krok 1

Czosnek i imbir obrać, drobno posiekać. Chili pokroić w krążki. Paprykę pokroić w długie paski, ananas w nieduże kawałki.

2.

Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową - Krok 2

Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć czosnek i imbir, dodać fasolkę szparagową i paprykę. Smażyć razem ok. 3 minut na średniej mocy.

3.

Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową - Krok 3

W małej miseczce wymieszać sok i skórkę z limonki, bulion, sos rybny i cukier.

4.

Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową - Krok 4

Na patelnię dodać krewetki i ananas. Smażyć przez 2 minuty. Wlać przygotowany sos, smażyć jeszcze 1 minutę.

5.

Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową - Krok 5

Posypać sezamem i listkami bazylii. Podawać z kawałkami limonki.

Smacznego!

Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.