Tarta lotaryńska z zielonym groszkiem

Składniki

Nadzienie:

Kruche ciasto:

  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżka zimnego mleka
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • Świeża bazylia
  • Świeży tymianek

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Tarta lotaryńska z zielonym groszkiem - Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, posiekane masło oraz jajko. Rozcieramy w palcach masło z jajkiem i mąką, aż powstanie kruszonka. Dodajemy mleko i szybko zagniatamy ciasto, łącząc składniki w kulę. Zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki.

2.

Tarta lotaryńska z zielonym groszkiem - Krok 2

Wyjmujemy ciasto z lodówki i, podsypując mąką (wałek i stolnicę), wałkujemy na placek nieco większy niż średnica formy. Ciasto przenosimy do formy i wylepiamy dno i boki. Wstawiamy do lodówki na kolejne 20 minut.

3.

Tarta lotaryńska z zielonym groszkiem - Krok 3

Spód tarty dziurkujemy widelcem, dno i boki przykrywamy folią aluminiową, na dno wysypujemy suchą ciecierzycę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C. Usuwamy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze 10 minut na złoty kolor.

4.

Tarta lotaryńska z zielonym groszkiem - Krok 4

Boczek smażymy przez około 10 minut, aż się lekko zarumieni. Następnie dodajemy zielony groszek i mieszamy. Rozkładamy na dnie podpieczonej tarty.

5.

Tarta lotaryńska z zielonym groszkiem - Krok 5

Miksujemy jajka z żółtkami, śmietaną, solą i gałką. Masę przelewamy do foremki z tartą.

6.

Tarta lotaryńska z zielonym groszkiem - Krok 6

Masę jajeczną posypujemy żółtym serem. Tartę pieczemy około 30 minut, do czasu, aż masa jajeczna się zetnie.

Smacznego!

Tarta lotaryńska z zielonym groszkiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Iwona Zeidler
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.