Tarta z leczo

Składniki

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Tarta z leczo - Krok 1

Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy posiekane masło, jajko, mąkę, wodę i sól. Wyrabiamy ciasto jedynie do połączenia składników. Kulę z ciasta owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

2.

Tarta z leczo - Krok 2

Schłodzone ciasto kładziemy na blat, odkrawamy 1/5 i zostawiamy na potem. Resztę wałkujemy na okrągły placek i przekładamy do karbowanej formy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, wykładamy i posypujemy suchą fasolą/kaszą jaglaną/suchym ryżem (jako obciążenie), wkładamy do rozgrzanego piekarnika.


3.

Spód tarty podpiekamy 20 minut w 190°C, następnie ściągamy pergamin z obciążeniem i podpiekamy jeszcze przez 5 minut.

4.

Tarta z leczo - Krok 4

Wykładamy na podpieczony spód leczo, wierzch wyrównujemy. Z pozostałego ciasta formujemy paseczki, którymi dekorujemy tartę. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 180°C. Tartę podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Tarta z leczo

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.