Tartaletki z dynią, ricottą i pestkami słonecznika

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonej Zupy kremu dyniowej Bonduelle
  • 200 g ciasta francuskiego
  • 100 g ricotty
  • 25 g ziaren słonecznika
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Tartaletki z dynią, ricottą i pestkami słonecznika - Krok 1

Mrożone warzywa wsypujemy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy ok. 3 minut, nie mieszając zbyt często. Gdy nadmiar płynu odparuje, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy do przestudzenia.

2.

Tartaletki z dynią, ricottą i pestkami słonecznika - Krok 2

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku ok. 13-15 cm.

3.

Tartaletki z dynią, ricottą i pestkami słonecznika - Krok 3

Tak pokrojonym ciastem wyklejamy małe foremki.

4.

Tartaletki z dynią, ricottą i pestkami słonecznika - Krok 4

Na dno przygotowanych foremek kruszymy połowę ricotty, wykładamy farsz dyniowy i kruszymy pozostały ser.

5.

Tartaletki z dynią, ricottą i pestkami słonecznika - Krok 5

Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Tartaletki posypujemy słonecznikiem. Pieczemy w temperaturze 200ºC bez termoobiegu około 20 minut na złoty kolor. Dekorujemy natką pietruszki.

Smacznego!

Tartaletki z dynią, ricottą i pestkami słonecznika

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.