Tartaletki ze szpinakiem i gorgonzolą

Składniki

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • Opakowanie Mrożonego szpinaku Bonduelle
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 duże jajko
  • Sól, pieprz
  • 100 g gorgonzoli

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Tartaletki ze szpinakiem i gorgonzolą - Krok 1

Szpinak umieścić w garnku i rozmrozić, mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i łyżkę masła, chwilę podsmażać. Przyprawić solą i pieprzem.

2.

Tartaletki ze szpinakiem i gorgonzolą - Krok 2

Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i duże jajko, wymieszać.


3.

Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na kwadraty mniej więcej 2 razy większe od wymiarów kokilek, które będziemy używali. Każdy kwadrat ułożyć w wysmarowanej masłem kokilce, brzegi wywinąć na zewnątrz. Wsadzić na ok. 7 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

4.

Tartaletki ze szpinakiem i gorgonzolą - Krok 3

Na podpieczone ciasto wyłożyć szpinak, na wierzch pokruszyć gorgonzolę. Zapiekać 15-20 minut, aż brzegi ciasta będą złote.

Smacznego!

Tartaletki ze szpinakiem i gorgonzolą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Magda Kucharzy
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.