Warstwowa sałatka z wędzonego łososia i marynowanych pieczarek z awokado

Składniki

  • 120 g Pieczarek marynowanych tradycyjnych Bonduelle 314 ml
  • 1 awokado (ok. 250 g)
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 35 g ciemnych oliwek, np. kalamata
  • 30 ml oliwy EV
  • 25 g rukoli
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka ziarnistej musztardy
  • Sól, pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Warstwowa sałatka z wędzonego łososia i marynowanych pieczarek z awokado - Krok 1

Drobno siekamy łososia, marynowane pieczarki, oliwki i połowę cebuli.

2.

Warstwowa sałatka z wędzonego łososia i marynowanych pieczarek z awokado - Krok 2

Posiekane składniki przekładamy do miski. Dodajemy musztardę, skórkę otartą z połowy cytryny, pieprz oraz sól do smaku. Uwaga – ryba jest słona, więc sól może nie być konieczna. Mieszamy i odstawiamy.

3.

Warstwowa sałatka z wędzonego łososia i marynowanych pieczarek z awokado - Krok 3

Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Od razu skrapiamy sokiem z cytryny.

4.

Warstwowa sałatka z wędzonego łososia i marynowanych pieczarek z awokado - Krok 4

Do rukoli dodajemy drugą połowę cebuli pokrojonej w piórka. Doprawiamy lekko solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.

5.

Warstwowa sałatka z wędzonego łososia i marynowanych pieczarek z awokado - Krok 5

W przezroczystym naczyniu (większym lub na pojedyncze porcje) układamy warstwowo awokado oraz sałatkę z łososia. Na górze układamy piórka czerwonej cebuli z rukolą. Dekorujemy połówkami marynowanych pieczarek.

Smacznego!

Warstwowa sałatka z wędzonego łososia i marynowanych pieczarek z awokado

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.