Zapiekanka ryżowa z zielonym groszkiem

Składniki

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Zapiekanka ryżowa z zielonym groszkiem - Krok 1

Obrać czosnek i cebulę. Drobno posiekać. Paprykę przekroić na pół. Usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Z polędwicy ściąć skórkę i również pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

2.

Zapiekanka ryżowa z zielonym groszkiem - Krok 2

Rozgrzać na patelni jedną łyżkę masła. Wrzucić posiekany czosnek z cebulą i krótko przesmażyć. Dodać pokrojoną paprykę i smażyć 3 minuty.

3.

Zapiekanka ryżowa z zielonym groszkiem - Krok 3

Ugotowany ryż wymieszać z groszkiem, podsmażonymi warzywami, polędwicą sopocką i żółtym serem (2 łyżki zostawić do posypania po wierzchu). Przyprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i świeżym tymiankiem. Dokładnie wymieszać.

4.

Zapiekanka ryżowa z zielonym groszkiem - Krok 4

Żaroodporne naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Przełożyć przygotowaną masę. Posypać odłożonym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Podawać lekko przestudzoną.

Smacznego!

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Warzecha
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.