Zielona zupa z kurkami

Składniki

Porcja dla 4 osób

  • 1 paczka mrożonej Zupy krem z zielonych warzyw Bonduelle
  • 1 cebula
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • Pół główki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 200 g kurek
  • Pęczek włoszczyzny
  • Pół cebuli
  • 2 łyżki masła
  • Pół kieliszka białego wina
  • 1 łyżka miodu
  • Sól, pieprz
  • 3 łyżki miękkiego koziego sera
  • 50 g tartego parmezanu
  • Sok z połowy cytryny
  • Garść świeżej bazylii

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Zielona zupa z kurkami - Krok 2

Kroimy włoszczyznę. Czosnek i cebulę kroimy na pół. Wszystkie produkty wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i łyżkę soli. Gotujemy 30 minut na średnim ogniu.

2.

Zielona zupa z kurkami - Krok 3

W tym czasie przygotowujemy kurki. Dobrze je płuczemy z piasku i szatkujemy.

3.

Zielona zupa z kurkami - Krok 1

Szatkujemy połowę cebuli i mieszamy z kurkami.

4.

Zielona zupa z kurkami - Krok 3
Rozgrzewamy masło na patelni i dodajemy mieszankę kurek i cebuli. Smażymy kilka minut, dodajemy miód i dużo pieprzu. Smażymy jeszcze chwilę i dodajemy wino. Smażymy tak długo, aż wino wyparuje, a na koniec solimy. Odstawiamy na bok.

5.

Zielona zupa z kurkami - Krok 4

Ugotowany bulion przecedzamy z warzyw. Wrzucamy do niego paczkę mrożonej zupy z zielonych warzyw i podgrzewamy. Dodajemy kozi ser i starty parmezan. Mocno pieprzymy i dodajemy sok z cytryny.

6.

Zielona zupa z kurkami

Miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Dosalamy do smaku. Podajemy z kurkami i świeżą bazylią.

Smacznego!

Zielona zupa z kurkami - Krok 6

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.