Zupa kokosowa z krewetkami i kiełkami

Składniki

  • 1 puszka Kiełków fasoli Mung Bonduelle
  • 1 puszka Kukurydzy złocistej Bonduelle
  • 200 g krewetek tygrysich
  • ½ papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 cm korzenia imbiru
  • ½ papryki
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 ml wody
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól, pieprz
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka masła klarowanego

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Zupa kokosowa z krewetkami i kiełkami - Krok 1

Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, papryczkę chili w plasterki, czosnek i imbir drobno siekamy.

2.

Zupa kokosowa z krewetkami i kiełkami - Krok 2

Warzywa podsmażamy 4 minuty na maśle klarowanym. Dodajemy umyte i wyczyszczone krewetki, kukurydzę oraz pastę curry, smażymy 3 minuty.


3.

Następnie wlewamy mleko kokosowe z wodą, zmniejszamy płomień i gotujemy całość ok. 5 minut. Dorzucamy połowę kiełków, zupę przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, podgrzewamy jeszcze 3 minuty.

4.

Zupa kokosowa z krewetkami i kiełkami - Krok 3

Gorącą zupę przelewamy do miseczek i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem oraz kiełkami.

Smacznego!

Zupa kokosowa z krewetkami i kiełkami - Krok 4

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.